Dziś zaprezentuję przepis dla tych z Was, którzy lubią: dobrze przyprawione mięsiwo, pieczony schab w ziołach i sos pieczarkowy Schab w plastrach marynuję wcześniej w przyprawach, a potem smażę na maśle. Sos pieczarkowy robię osobno z dużej ilości pieczarek. Całość podaję z ziemniakami – dość tradycyjnie.
Jednak danie to jest bardzo aromatyczne i sycące, ale nie będę Was oszukiwać że niskokaloryczne Gotowy Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym prezentuje się tak. A poniżej podaję przepis w pięciu krokach.
Julia gotuje: Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym
Składniki na 3 porcje:
- Schab – jak najlepszej jakości. Prawdę mówiąc nie polecam z supermarketu, ale jak uważacie. Zwykle przygotowuję dwa plastry na osobę i jest to wystarczająca ilość, ale może być więcej
- Pieczarki: 1,5kg
- Śmietana 18%, opakowanie ok 300-330gramów
- Przyprawy: czosnek, tymianek, estragon, rozmaryn i trybula, oraz oczywiście sól. Przy czym czosnku objętościowo jakieś 3/4.
- Bulionetki domowe wołowe Knorr, 2 sztuki. Możecie dodać też kostkę rosołową, ale bulionetki są moim zdaniem bardziej aromatyczne.
Z ciekawostek: jeśli nie próbowaliście jeszcze bulionetki, to mogą Wam przysłać do domu akurat dwie sztuki potrzebne do mojego przepisu i to za darmo Wystarczy wypełnić formularz na stronie internetowej: http://www.bulionetka.com/formularz
Przygotowanie:
- Plastry schabu pokrywam nie żałując dużą ilością ziołowej mieszanki: czosnek, tymianek, estragon, rozmaryn i trybula, oraz oczywiście sól. Przy czym czosnku objętościowo jakieś 3/4 i zostawiam na godzinkę
- Pieczarki dokładnie myję i obieram. Odrzucam nóżki i biorę tylko kapelusze. Większe pieczarki kroję na ćwiartki a mniejsze zostawiam w całości.
- Schab smażę na maśle z obu stron aż będzie rumiany
- Pieczarki wrzucam do osobnego garnka, dodaję trochę masła i czekam aż się zmniejszą. Wtedy już wiem że są gotowe
- Gdy woda odpowiednio odparuje z pieczarek i będą gotowe wlewam opakowanie śmietany i dodaję dwie bulionetki, oraz taką samą mieszankę przypraw jaką nasmarowałam schab. Dokładnie mieszam. W ten sposób => sosik pieczarkowy mam gotowy
A ponieważ schab jest już usmażony, mogę nakładać na talerz plastry schabu z sosem pieczarkowym. Wybaczcie że przepisu na gotowane ziemniaki nie podawałam 😉 Ale warto je udekorować zieloną pietruszką o czym z wrażenia że opublikuję swoje danie na julioblogu zapomniałam 😉
Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach
10 komentarzy do "Schab z ziołami, czosnkiem i sosem pieczarkowym"
Przepis wygląda na smaczny Akurat mam kawałek dobrego schabu i pieczarki więc jutro przygotuję Twoje danie
Bardzo mi miło
Koniecznie daj znać jak wyszło!
Wygląda bardzo smakowicie aż zgłodniałam
Przepis faktycznie wart wypróbowania zwłaszcza w weekend
Zachęcam Wszystkim smakowało
Akurat jeżeli chodzi o schab to dobry wybór, bo tak się składa, że można zrobić z niego bardzo wiele. Schab ze śliwką, z morelami, z serem.. Na prawdę wiele przepisów jest w sieci. Samej często zdarza mi się coś kombinować, bo nie lubię mieć np. na obiad cały czas tego samego. W domu szybko się to nudzi i już na drugi dzień mogę słyszeć: ‚ znowu to samo na obiad ‚.
Schab jest tak, jak by dla mnie nieodłącznym elementem w naszej kuchni. Sama ostatnio robiłam do obiadu. Dodatkowo dobrym pomysłem są roladki ze schabu zawijane i nadziewane np. pieczarkami. Nie trzeba być mistrzem kuchni by coś takiego przygotować, a gwarantuję Ci, że domownicy będą zachwyceni. Wystarczy odpowiednio doprawić.
Masz rację. Schab lubi chyba każdy zjadacz mięsa i można przygotować go na wiele sposób. Ja sama lubię schab z ziołami, albo ze śliwką, czy właśnie w sosie. Wstyd się przyznać, ale prawie nigdy nie robię typowego schabowego w panierce…
Ja osobiście uwielbiam schabowego przygotowanego w każdy znany mi sposób. Dzięki za prosty sposób na sos pieczarkowy 😉
Bardzo proszę Przyznam Ci się że ja schabowego robię na wiele sposobów bo też bardzo lubię