Lubię kurczaka w sosie i bardzo lubię brokuł. Któregoś dnia opracowałam przepis na kurczaka w sosie brokułowo – koperkowym
Widziałam, że jest w sieci sporo przepisów na kurczaka w śmietanowym sosie. Jednak ten przepis wymyśliłam sama i co więcej, takiej wersji jaką robię nigdzie nie widziałam Jeżeli więc macie ochotę przygotować sycącego kurczaka, który absolutnie nie jest suchy i do tego świetnie pasuje do makaronu to… zapraszam!
Dodatkową zaletą mojego Kurczaka w sosie brokułowo – koperkowym jest to, że można to danie odgrzewać i nadal jest smaczne, więc bez problemu możecie zrobić obiad na dwa dni Składniki potrzebne na 3-4 porcje Kurczaka w sosie brokułowo – koperkowym to:
- filet z piersi kurczaka 500g
- brokuł 500g, ale ja wykorzystuję tylko kwiat brokułu i odcinam nóżkę
- pęczek koperku (im większy tym lepszy)
- masło klarowane
- śmietana 18% – kubek 350ml
- sól
- makaron razowy
- OPCJONALNIE kilka ząbków czosnku (aby nieco zaostrzyć smak)
Kurczak w sosie brokułowo – koperkowym – jak ja to robię?
- Na początek zaczynam gotować brokuł, ponieważ to trwa najdłużej. Wcześniej odcinam nóżki brokułu i gotuję tylko kwiat.
- Zaczynam gotować makaron. Zwykle ok. 100g na osobę, ale często trochę mniej ponieważ makaron razowy jest naprawdę sycący.
- W czasie gotowania brokułu i makaronu kroję kurczaka w kostkę, drobno szatkuję koperek.
- Później podsmażam kurczaka na maśle klarowanym i solę. Jeśli robię wersję z czosnkiem, to podsmażam go razem z kurczakiem. Oczywiście do smażenia możecie wykorzystać olej, ale próbowałam różne opcje i zdecydowanie masło klarowane daje tej potrawie najlepszy smak
- Gdy kurczak jest podsmażony, to mniej więcej moment kiedy brokuł jest już ugotowany i mięciutki. Odcedzam go i rozdrabniam.
- Teraz pora połączyć składniki. Do kurczaka z czosnkiem z masłem dodaję brokuł i zalewam śmietaną. Mieszam i chwilę gotuję by wszystkie składniki się połączyły.
- Na koniec dodaję świeżo pokrojony koperek, ewentualnie trochę soli i pieprzu do smaku, ale to danie nie wymaga specjalnego przyprawiania, zwłaszcza jeśli macie dobrą jakość składników
- Teraz makaron powinien być już miękki, więc odcedzam go i układam na talerzu.
- W tym czasie kurczak, czosnek, brokuł i śmietana połączyły się doskonale z koperkiem więc Kurczak w sosie brokułowo – koperkowym jest już gotowy
Co jeszcze? W zależności od preferencji możecie bardziej lub mniej redukować sos – ja robię różnie. W wersji na zdjęciu dodałam nieco mniej śmietany i bardziej zredukowałam., więc danie jest gęstsze.
Mam nadzieję, że zainteresuje Was mój przepis na Kurczaka w sosie brokułowo – koperkowym Jeśli tak jak ja lubicie kurczaka i brokuł, może będziecie mieć ochotę spróbować prostą czteroskładnikowa sałatka makaronowa z brokułem, albo sałatkę z kurczaka, która również zawiera brokuł ale jest w wersji na słodko Obydwa przepisy już publikowałam.
Dajcie znać czy też jesteście fanami brokułów tak jak ja, a może znacie z jakieś fajne przepisy z tym warzywem?
Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach
31 komentarzy do "Kurczak w sosie brokułowo – koperkowym"
Fajny przepis. Chętnie go wypróbuję Julia
Dziękuję Mam nadzieję że Kurczak w sosie brokułowo – koperkowym będzie Ci smakował.
Podoba mi się ten przepis, koniecznie muszę zrobić! Już kilka razy robiłam Twoją sałatkę z makaronową z brokułem i wszystkim smakowała, więc to danie koniecznie muszę zapamiętać. Dzięki
Bardzo proszę Daj znać jak uda Ci się ugotować Kurczaka w sosie brokułowo – koperkowym.
Kurczak to moje ulubione mięso. Za innym nie przepadam więc jak mięso to koniecznie kurczak Chętnie próbuję różnych nowych przepisów na przyrządzanie i kurczaka. Tak właśnie trafiłam do Ciebie Mam już kupionego kurczaka i brokuły też się znajdą. Już wiem co sobie zrobię na obiad w przerwie przedświątecznych porządków.
Witam na Julioblogu Ugotowałaś? Jak Ci smakowało?
Ja właśnie robię uszka ale to danie wygląda apetycznie. Muszę przetestować po świętach
Jak się udały Twoje uszka?
A dziękuję Bardzo dobrze Było sporo grzybów i wszystkim smakowały. Ulepiłam 120 więc było przy tym duuużo pracy ale nie chwaląc się były bliskie ideału Pozdrawiam Cię Julia :*
Chyba czytasz w moich myślach, bo właśnie przed chwilą kupiłam brokuła. Już wiem co z niego zrobię
Ha! Daj znać jak Ci wyszło
Polecam wszystkim niezdecydowanym amatorom kuchni, muszę skorzystać z tej potrawy podczas zjazdów rodzinnych
Również polecam
Brokuły są moim ulubionym warzywem ostatnio! Do obiadu najlepsze! I jakie lekkie 😉
Polecam brokuł w sosie serowym! Może trochę bardziej kaloryczne, ale smak jest nieziemski 😉
O tak, wszelkie sosy serowe to jest to! Muszę spróbować brokuły w sosie serowym czemu wszystkie najlepsze smaki są tłuste i kaloryczne?
Nie mam pojęcia, ale tego nie zmienimy. Chociaż od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa 😉
Koperek – uwielbiam. Nie wiem, jak można za nim nie przepadać, a mam koleżankę, która pod żadnym pozorem nie zje ani koperku, ani pietruszki.
Każdy ma swoje preferencje Ja lubię wszelką zieleninę, a świeży koperek bardzo. Najlepszy jest oczywiście w lecie
Brokuły, brukselki wszystko uwielbiam, smacznie i bardzo zdrowo więc na pewno się skuszę i skorzystam z przepisu!
Bardzo mi miło 😀
A dziś właśnie na obiad wykorzystuje Twój przepis. Mam nadzieję, że moim domownikom posmakuje.
Super Daj znać czy domownikom smakował, jestem bardzo ciekawa!
Ale apetycznie wygląda! Mam nadzieję że to dietetyczna potrawa a jak nie to trudno 😉 Takiego mi smaku narobiłaś że koniecznie muszę dzisiaj spróbować
Ja właśnie dziś robię na obiad znów kurczaka w sosie brokułowo – koperkowym Dietetyczny chyba nie jest, ale bardzo sycący i smaczny zdecycowanie!
Uwielbiam takie dania. Proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne, a no i składniki nie kosztują majątku i można łatwo odgrzewać
Super że mój przepis na kurczaka w sosie brokułowo – koperkowym przypadł Ci do gustu
Ja to teraz w ogóle apetytu nie mam jak jest 35°C. Ale zapowiada się ciekawie