Jak zrobić stek wołowy?

Stek to najprostsze do przyrządzenia mięso świata. Oczywiście pod warunkiem, że nie musicie sami polować :) Jeśli macie już surowy kawałek mięsa – tutaj wołowiny – wystarczy dobra patelnia i maksymalnie 10 minut. Do dzieła!

Przed przygotowaniem steku (ja mam dziś stek z antrykotu wołowego) dobrze jest go wyjąć z lodówki. Najlepiej około pół godziny przed smażeniem. Później wystarczy zdecydować jaki stek lubicie: Krwisty? A może wysmażony? I dobrze rozgrzać patelnię. Ja mam patelnię grilową Brabantia (Grilowa patelnia Tritanium Alux Brabantia, 26x26cm, cena 279zł). Smaży po prostu perfekcyjnie! I bez dodatkowego tłuszczu. Na patelni Brabantia mieszczą się akurat 2 całkiem rozsądne steki. Po rozgrzaniu patelni i położeniu steków „na ruszt” nie muszę się już niczym martwić, poza odpowiednim czasem odwrócenia mięsa na drugą stronę.

patelnia-grilowa-brabantia-26cm-cena-279zł-patelnia-grill-kwadratowa-patelnia-grilowa-BRABANTIA

Grilowa patelnia Tritanium Alux Brabantia (26x26cm, cena 279zł).

Przed położeniem steków na patelni absolutnie ich nie solcie. Posolone steki stwardnieją, a w końcu chcemy jeść kruche i soczyste mięso. Dlatego też lubię dojrzewające mięso, bo jest kruchutkie, ale to osobna kwestia.

Jaki lubicie stek? Od tego zależy czas smażenia. Skoro Wasze steki są już na patelni zdążycie to przeczytać :) W teorii gastronomii jest 6 wersji steków:

  1. Stek Blue – bardzo krwisty z mięsem surowym w środku
  2. Stek Rare – krwisty, słabo wysmażony z mięsem czerwonym w środku ale już z rozpoczętym procesem ścinania białka
  3. Stek Medium rare – stek średnio krwisty
  4. Stek Medium – stek średnio wysmażony
  5. Stek Medium Well – stek dobrze wysmażony
  6. Stek Well done –  bardzo dobrze wysmażony w którym mięso jest brunatne

Ja w domu smażę stek wedle uproszczonego wzorca, który podają na prawie każdym opakowaniu steku. Czyli:

  • stek krwisty: 2-3 minuty smażenia z każdej strony,
  • stek średnio wysmażony: 3-4 minuty smażenia z każdej strony,
  • stek dobrze wysmażony: 4-5 minut smażenia z każdej strony.

Smażenie przez odpowiednią ilość minut z każdej strony to prawie cała filozofia przy przygotowywaniu steku na dobrej patelni :) Istotne jest jeszcze, aby po usmażeniu – a przed podaniem – dać stekowi odpocząć. Ja w tym celu przekładam steki na talerz, owijam całość folią aluminiową i czekam 2 minuty. Wtedy stek jest już gotowy do podania.

jak-zrobić-stek-jak-się-smaży-steki-jak-smażyć-stek-sposób-przygotowania-steku-przepis-na-stek-jak-łatwo-zrobić-stek-julioblog.pl-blog-Julii-przepisy-kulinarne-przepis-na-stek-julioblog

Stek a antrykotu wołowego (dojrzewający 14 dni) smażony z każdej strony po 5 minut na Grilowej patelni Tritanium Alux Brabantia. Talerz – Alma.

Mój dzisiejszy stek a antrykotu wołowego smażyłam z każdej strony po 5 minut. Był więc dobrze wysmażony, ale mięso nie było suche tylko soczyste i jędrne.

Bardzo lubię steki, a oprócz walorów smakowych fakt ich szybkiego przyrządzania zdecydowanie przemawia na ich korzyść! Zdecydowanie polecam, nie tylko steki wołowe. Ale to już temat na osobny wpis 😀

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach

36 komentarzy do "Jak zrobić stek wołowy?"

Powiadom o
avatar

Sortuj komentarze::   od najnowszych | od najstarszych
Joanna Nowak
Gość
Joanna Nowak
3 kwiecień 2016 20:28

To mi smaku narobiłaś kochana. Jutro kupuję antrykot i zobaczymy czy mi się uda/ W prawdzie nie mam tak wypasionej patelni jak Twoja ale damy radę!

Rose
Gość
Rose
3 kwiecień 2016 21:28

Ślinka mi leci na sam widok!

Agnieszka
Gość
Agnieszka
3 kwiecień 2016 22:49

Zrobiłam się głodna…

Adam
Gość
Adam
3 kwiecień 2016 22:54

To się nazywa porządne jedzenie. Kawałek porządnego mięska a nie jakieś tam zieleniny.

Dorota G.
Gość
Dorota G.
4 kwiecień 2016 09:39

„Stek to najprostsze do przyrządzenia mięso świata. Oczywiście pod warunkiem, że nie musicie sami polować :)” you made my day!

korad
Gość
korad
4 kwiecień 2016 17:06

Narobiłaś mi ochoty, ale niestety jestem na diecie i muszę patrzeć na to co jem i jak jem :(

Krzysiek
Gość
Krzysiek
5 kwiecień 2016 13:57

Świetny tekst. Faktycznie przygotowanie steków jest łatwe i przyjemne. Trzeba tylko znać podstawowe zasady. Dobrze je przedstawilaś bez zbytniego wymądrzania się. Za artykuł wystawiam 5 i jestem ciekawy jakie jeszcze steki polecasz. Czekam na kolejny wpis. Pozdro.

ank
Gość
ank
6 kwiecień 2016 13:58

A ja od siebie polecam coś innego, a mianowicie łososia w sosie koperkowym – palce lizać! :)

agat
Gość
agat
8 kwiecień 2016 17:08

Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Mam nadzieję, że i mi posmakuje.

Daiene
Gość
Daiene
11 kwiecień 2016 12:01

Zwykle nie jadam dużo czerwonego mięsa, ale tak przyrządzone wygląda naprawdę apetycznie, oczywiści wybiorę wariant bardzo dobrze wysmażony :)

Pit
Gość
Pit
14 kwiecień 2016 20:35

No proszę, czasem najlepsze i najsmaczniejsze potrawy są też najprostsze, spróbuję też tak usmażyć stek przy najbliższej okazji!

Fit Girl
Gość
Fit Girl
19 kwiecień 2016 16:21

Szybkie pytanie Julia. Szukam dobrej patelni grilowej. Czy na tej którą polecasz można smażyć ryby bez tłuszczu?

Madzia
Gość
Madzia
26 kwiecień 2016 15:54

Zależy ile pieniędzy masz zamiar zainwestować. Moja mama ma patelnię z Philipiaka z jak to oni nazywają groszkowym dnem – tutaj nie musiałabyś dawać tłuszczu – wiem bo sama sprawdzałam. Minus jest taki że jak będziesz chciała kupić tylko patelnię w ich salonie to będziesz musiała zapłacić około 1500 złotych.

Fit Girl
Gość
Fit Girl
26 kwiecień 2016 20:54

Ojejciu liczyłam że kupię jakąś porządniejszą patelnię za ok 200zł. Jak zaczęłam się rozglądać to postanowiłam przeznaczyć 500zł. 1500 złotych to jednak trochę za dużo :( Mogłabyś jeszcze napisać czy patelnia Philipiaka ma jakąś gwarancję? Może warto jednak zainwestować taką kwotę jeśli ma być ekstra :)

Madzia
Gość
Madzia
27 kwiecień 2016 17:56

Z tego co kojarzę to dostajesz na nią 25 lat gwarancji (zapytam jeszcze mamy dla pewności). Gwarancja taka długa przez to że sama patelnia jest wykonana z jakiejś specjalnej stali (niestety nie wiem jakiej). U mojej mamy służy już 7 lat w domu i nie widać prawie żadnych śladów użytkowania.

Anerea
Gość
Anerea
6 maj 2016 10:23

Trochę za dużo ostatnio w mojej diecie chudego mięsa i ryb więc chętnie skorzystam z tego przepisu i zjem sobie steka dla odmiany 😀

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: