Od pewnego czasu miałam ochotę spróbować nasion chia. Zwłaszcza, że na Instagramie widziałam sporo zdjęć apetycznie wyglądających puddingów! Okazuje się, że przyrządzenie efektownego puddingu chia jest na szczęście proste Jeśli chcecie się przekonać – zapraszam!
Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie ze względu na mnogość substancji odżywczych nazywane były przez Azteków „pokarmem Bogów”. Chia zawierają witaminy, minerały, błonnik i białko, kwasy omega 3 i omega 6. Dlatego często określa się je mianem superfoods.
Moje nasiona chia pochodzą ze sklepu e-condimenta.eu. Opakowanie 150g kosztuje 6,50zł.
Wartość odżywcza nasion chia (informacja ze strony e-condimenta dla tych konkretnych nasion):
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | W 100G | RWS(%)* |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1960kJ/469kcal
|
4 %
|
Tłuszcz |
33,0 g
|
7 %
|
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
10,0g
|
8 %
|
Węglowodany |
1 g
|
<1 %
|
w tym cukry |
0,5g
|
<1 %
|
Błonnik |
40 g
|
–
|
Białko |
22,0g
|
–
|
Sól |
0,003g
|
0 %
|
Ciekawostką nasion chia jest to, ze potrafią zwiększyć swoją objętość aż dziewięciokrotnie. Zalane płynem pęcznieją. Dzięki temu prezentują się aż tak efektownie w słynnych puddingach chia. Można zalać je dowolnym płynem, ponieważ smak nasion chia jest teoretycznie dość neutralny. Jednak ja uważam, że nasiona chia zalane wodą smakują arbuzowo i najsmaczniejsze są zalane tłustym mlekiem.
EDIT: Wycofałam ze swojej diety mleko. (Stąd ponownie publikuję ten post po edycji). Wcale nie gorszy, a nawet smaczniejszy jest teraz dla mnie pudding chia na bazie „mleka” owsianego. Możecie użyć również roślinnych zamienników. Napój sojowy, lub migdałowy są u mnie na drugim miejscu.
PRZEPIS:
Jedną łyżkę stołową nasion chia zalałam dziewięcioma łyżkami stołowymi mleka / napoju roślinnego. Jeśli macie krowie mleko, które jest tłuste, dla pewności dodajcie jeszcze jedną łyżkę mleka.
Podczas pierwszych 30 minut moczenia nasiona chia warto zamieszać kilka razy, a później odstawić na całą noc lub na kilka godzin do lodówki. W efekcie, nasiona wchłoną cały płyn, który jest właśnie bazą puddingu.
Co oprócz chia? Ja wykorzystałam banana, olej kokosowy i jagody. Składniki na 2 porcje kokosowo – bananowego puddingu chia:
- 1 łyżka stołowa nasion chia
- 10 łyżek stołowych krowiego mleka 3,5% tłuszczu lub napoju owsianego
- 2 banany
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- garść jagód do dekoracji
Kokosowo – bananowy pudding chia – przygotowanie:
- Nasiona chia wieczorową porą zalałam płynem. W ciągu pierwszych 30 minut moczenia kilka razy zamieszczałam, następnie włożyłam do lodówki na całą noc.
- Drugiego dnia, gdy miałam ochotę na pudding chia, rozgniotłam widelcem 2 banany (bez skórki oczywiście) i 2 łyżeczki oleju kokosowego. Możecie użyć blendera, ale dojrzałe banany rozgniata się dość łatwo.
- Następnie nałożyłam do szklanek: warstwę kokosowo – bananowego musu, potem nasion chia w mleku, znów mus kokosowo-bananowy, a na wierzch trochę jagód dla wzbogacenia smaku i dekoracji.
Taaak – już gotowe! Moje dwie porcje puddingu chia kokosowego-bananowego prezentują się tak:
Pudding chia z dodatkiem jagód i przede wszystkim musu kokosowo – bananowego jest naprawdę smaczny Do tego – sami chyba przyznacie – że prezentuje się całkiem nieźle.
Zdecydowanie polecam! Sama pewnie nie raz jeszcze go przyrządzę, ponieważ zyskał uznanie nie tylko moje ale również otoczenia 😀 Dajcie znać czy macie swoje sprawdzone sposoby na przyrządzanie puddingów chia.
Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach
36 komentarzy do "Mój przepis na kokosowo-bananowy pudding chia"
Od dawna mam ochotę zrobić pudding chia. Najpierw to nie miałam skąd wziąć nasion. Potem kupiłam ale wyszła mi taka dziwna gluta. Troszku się zniechęciłam. Teraz wiem gdzie zrobiłam błąd. Nie mieszałam ich na początku. Zrobię jeszcze jedno podejście no i mam nadzieję że tym razem się uda!
Na pewno Ci się uda markia! Musisz tylko zachować odpowiednią proporcję i namoczyć 1 porcję ziaren chia w 9 porcjach płynu. Przy tłustych płynach lepiej dodać jedną dodatkową porcję i po prostu muszą się udać!
Dziękuję kochana :* Jeszcze dziś spróbuję no i mam nadzieję że na jutrzejsze śniadanie będą takie jak trzeba
No i jak – udało Ci się zrobić chia?
Tak, nareszcie się udał! Dzięki kochana za Twoje zaangażowanie i że tak dobre to wytłumaczyłaś. Nasionka napęczniały idealnie i były bardzo dobre. Teraz pewnie będę robić częściej bo nie tylko mnie smakowało :*
Bardzo się cieszę!
Super super super! Muszę koniecznie zrobić chiapudding. Jak sobie pomyślę o tym kokosie z bananem to ślinka mi cieknie, więc nie wiem czemu mi to robisz i publikujesz przepis o takiej godzinie!
Wybacz Joanna, ale chciałam dodać przepis na świeżo gdy jeszcze czułam ten smak na podniebieniu
Ale przecudownie wygląda. Koniecznie muszę spróbować!!
Polecam 😀
Te nasionka przypominają trochę bubble tea którą wręcz uwielbiam. Chia jakoś jeszcze nie próbowałam ale Twój post bardzo mnie do tego zachęcił. Kupię te ziarenka przy najbliższej okazji i przetestuję
Coś w tym jest. Swoją drogą bubble tea dawno nie piłam.
Mniam! Pychotka! Jagody mogłabym jeść codziennie nawet w pudingu z Chia!
Też mam smaka na jagody ostatnio
Uwielbiam puding chia. Jem zwykle z owocami ale taki mus to też fajny pomysł mam oczywiście w domku olej kokosowy i chętnie wypróbuję Twój pomysł
Bardzo mi miło Olgo
Jak widzę połączenie kokosa z bananem to od razu mi ślinka cieknie 😀 kusisz dziewczyno!
W puddingu chia z olejem kokosowym i bananami nie ma nic niezdrowego, więc czuję się usprawiedliwiona 😀
W taką pogodę najlepszy na śniadanie:-)
Zdecydowanie!
Masz jakąś sprawdzoną stronkę, gdzie można kupić własnie nasiona chia? W marketach niestety nie wdziałam
Tak, moje nasiona chia są ze strony e-condimenta.eu
Można kokos zastąpić np. orzechami? Za kokosem średnio przepadam, a przepis mam ochotę wykorzystać.
Myślę że tak, jeśli lubisz orzechy ale zwróć uwagę że ja użyłam oleju kokosowego. Orzechy trzeba by namoczyć, a potem zmiksować – trochę więcej pracy
To coś dla mnie, bo wygląda na na prawdę dietetyczne danie, a ja takie właśnie lubię.
Masz niesamowitą fantazję do tych smakołyków 😉 oryginalne, apetyczne i nie wątpię także, że smaczne
Dziękuję za miłe słowa Może przekonasz się sama?
Ostatnio w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością były te nasiona chia i korciło mnie by je kupić. Dzięki temu przepisowi na pewno się skuszę na zakup Teraz wiem co z nimi zrobić
Cieszę się że pomogłam Pudding chia jest prosty do przygotowania i bardzo zdrowy
Nie lubię kokosu niestety 😛 można go jakoś czymś zastąpić Jula? Masz jakiś inny pomysł?
Nawet całkiem sporo Pewnie pokażę kolejne przepisy za jakiś czas
Nasiona chia mają dość dużo niezdrowych kwasów nasyconych, dlatego nie wolno ich jeść za dużo. O ile dobrze pamiętam są to 3 łyżki.
Z tego co mnie wiadomo to nasiona chia mają właśnie dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, OMEGA-3, OMEGA-6, więc są bardzo zdrowe. Ale zgadzam się że faktycznie co za dużo to nie zdrowo. Nie powinno się spożywać więcej niż 3 łyżeczki dziennie.
Mniam Uwielbiam Chia pudding
A jaką wersję lubisz najbardziej?