Zdrowo, lekko, pysznie i błyskawicznie – takie gotowanie lubię najbardziej Dlatego dziś przepis na owoce morza, które przygotujecie w czasie ok. 20 minut. Przekonajcie się sami.
Składniki na 2 porcje:
- 300g mrożonych owoców morza: kalmary, ośmiornice, krewetki, małże – co najbardziej lubicie
- 100g białego ryżu
- 2 nieduże białe papryki (tak, te polskie :))
- 2 ząbki czosnku (może być również czosnek granulowany)
- oliwa z oliwek (u mnie Creatan Heart extra virgin Kolymvari Chanion Kritis PDO)
- sól (u mnie gruboziarnista Sól himalajska Skarby oceanu)
- jogurt bałkański (u mnie wersja light kubek 340g firmy Maluta, ale nie zużyłam całego)
- dip czosnkowy z błonnikiem e-condimenta
- dip orientalny z błonnikiem e-condimenta
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie owoców morza z warzywami:
Umytą i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany czosnek i mrożone owoce morza lekko solimy i smażymy na oliwie z oliwek, aż do całkowitego zredukowania wody, co jakiś czas mieszając. Trwa to ok. 15 minut. W tym czasie spokojnie można ugotować ryż (u mnie wystąpił ryż jaśminowy) i przygotować 2 dipy.
Dipy z błonnikiem
Dipy pochodzą ze sklepu e-condimenta. Są to naturalne kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw bez konserwantów, które wystarczy połączyć z jogurtem. Obydwa są bardzo smaczne i pasują zarówno do mięs, owoców morza jak i (zwłaszcza dip czosnkowy) do wędlin. Mieszanki dipów można łączyć ze śmietaną, jogurtem naturalnym albo jogurtem bałkańskim i ta ostatnia opcja pasuje mi najbardziej. Do owoców morza przygotowałam 2 dipy, aby urozmaicić danie.
Poniżej informacje od producenta, oraz dokładny skład każdego dipu. Warto dodać, że mieszanki do dipów zawierają dodatkowo błonnik pszenny, który jest bezglutenowy.
Dip czosnkowy z błonnikiem e-condimenta 32g/4,40zł
Naturalne kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw do samodzielnego przygotowania niskokalorycznych dipów na bazie jogurtu naturalnego. To niezwykle prosty, szybki i smaczny sposób na oryginalny dodatek, zarówno do dań spożywanych na ciepło jak i na zimno, bogaty w błonnik i substancje neutralizujące wolne rodniki.
SPOSÓB PRZYRZADZENIA: Opakowanie (32g) DIPU CZOSNKOWEGO Z BŁONNIKIEM połączyć z 250 ml jogurtu naturalnego 2% tuszczu. Dokładnie wymieszać, spożywać po 15 minutach od przyrządzenia.
Składniki: Skrobia, inulina – 19%, fruktoza, czosnek – 14%, sól o obnizonej zawartosci sodu (sodowo-potasowa), błonnik pszenny bezglutenowy – 8%, regulator kwasowosci (kwas cytrynowy), natka pietruszki, ekstrakt z czosnku – 0,8%.
Dip orientalny z błonnikiem e-condimenta 32g/4,40zł
Naturalne kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw do samodzielnego przygotowania niskokalorycznych dipów na bazie jogurtu naturalnego. To niezwykle prosty, szybki i smaczny sposób na oryginalny dodatek, zarówno do dań spożywanych na ciepło jak i na zimno, bogaty w błonnik i substancje neutralizujące wolne rodniki.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Opakowanie (32 g) DIPU ORIENTALNEGO Z BŁONNIKIEM połączyć z 250 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu. Dokładnie wymieszać, spożywać po 15 minutach od przyrządzenia.
Składniki: skrobia, inulina – 19%, fruktoza, sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), błonnik pszenny bezglutenowy – 8%, kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, chili, kardamon, cynamon, ekstrakt z czosnku, ekstrakt z trawy cytrynowej.
Mam nadzieję że przepis Wam się spodobał i wypróbujecie. Sama mam zawsze latem wielką ochotę na owoce morza i często je przygotowuje. W tym roku przepis urozmaiciłam o dipy i okazały się świetnym dopełnieniem.
Jeśli też macie smak na owoce morza to polecam Wam inny szybki przepis: Jak przyrządzić mule? Pysznie i szybko Ale to już wersja z winem
Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach
22 komentarzy do "Owoce morza w dwoma dipami – pyszny i szybki obiad"
Bardzo lubię takie dania. Z pewnością wypróbuję. Tymi dipami też mnie zainteresowałaś. To na pewno zdrowszy zamiennik gotowych sosów pełnych chemii.
Pewnie że warto w minutę zrobić sobie taki dip z jogurtem niż kupować gotowe sosy.
Mniaaam. Zgłodniałam!
Nie wiem co to jest ale mnie również owoce morza najlepiej smakują w lecie Jeszcze jak mam dobrą oliwę z oliwek i dodam czosnek to mogłabym jeść non stop Ten pomysł z dipami też fajny chociaż mi by wystarczył ten czosnkowy Za takimi z kurkumą czy curry to nie przepadam ale ten czosnkowy jak dla mnie mega apetyczny
Dip czosnkowy e-condimenta na pewno Ci zasmakuje jeśli tak jak ja lubisz sos czosnkowy W składzie są tylko zioła i same naturalne składniki, więc na pewno warto w minutę zrobić sobie taki dip z jogurtem niż kupować gotowe sosy pełne sztucznych zagęstników i aromatów (jak kiedyś robiłam).
Kolejny świetny i prosty przepis do wypróbowania
Dziękuję
Uwielbiam takie dania – są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie tak na prawdę.
Uwielbiam owoce morza i na pewno spróbuję Twojego przepisu 😉
Bardzo mi miło
Akurat jestem w porze obiadowej, a Ty takie smakołyki przygotowujesz 😀
Taki obiad musi świetnie smakować! Szkoda tylko, że u mnie w rodzinie mało kto lubi owoce morza 😛
Lubię świeżą miętę! Aż do tego stopnia, że sobie ją posadziłam w doniczce, jest świetna jako dodatek do potraw.
Zgadzam się w 100%! Warto mieć zioła w doniczkach, świeże są super dodatkiem Moja mięta w doniczce bardzo ładnie rośnie
Dziś robię na obiad dla mojej rodziny właśnie coś takiego. Mam nadzieję, że im przypadnie do gustu.
Mam nadzieję że smakowało
Ja bym po prosiła jakiś przepis, ale na coś takiego z krewetkami! Krewetki mają dużo dobrych właściwości i wiem, że można wyczarować z nich cuda.
Postaram się coś przygotować i wrzucić przepis na bloga bardzo lubię krewetki
A poleciłabyś coś zamiast sosu czosnkowego? Nie jest on za bardzo przeze mnie lubiany i chciałabym go czymś zastąpić.
Ten orientalny z e-condimenta pasuje świetnie, ja do owoców morza lubię jeszcze sos koperkowy
Pora chyba się przełamać do tych oślizgłych żyjątek skoro takie smaczne, to będzie mój kolejny cel na liście 😀
Oślizgłych żyjątek One są smaczne i nie mają ości