Sezon dyniowy w pełni, zatem postanowiłam pokazać na JulioBlogu kilka przepisów na dania z dynią, które są smaczne, sycące i wymagają minimum czasu spędzonego w kuchni. Naprawdę – minimum Na początek błyskawiczna pieczona dynia z… – zapraszam!
Moja błyskawiczna pieczona dynia to dobra opcja na obiad, lunch, albo gorącą kolację. Może też stanowić dopełnienie dania mięsnego, ale jako samodzielnemu posiłkowi nie można jej nic zarzucić
Podstawa to oczywiście dynia, piekarnik, oraz dobra przyprawa, która nada daniu smak. Cały przepis poniżej:
Błyskawiczna pieczona dynia z ziemniakami – składniki (na 2 porcje):
- Kawałek dyni, ok 350g obranej ze skórki. Może być dynia hokkaido, ale wcale niekoniecznie. Dynia olbrzymia również dobrze się piecze, więc weźcie gatunek jaki akurat macie pod ręką.
- Kilka średniej wielkości ziemniaków.
- Oliwa z oliwek. Oczywiście im lepsza jakość oliwy tym lepiej.
- Mieszanka przypraw. U mnie Mix przypraw do ziemniaków e-condimenta, który nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku, ani aromatów. W mieszance jest za to mnósto ziół, które nadadzą naszemu daniu aromat.
- Kilka gałązek świeżego tymianku.
- Natka zielonej pietuszki.
Błyskawiczna pieczona dynia z ziemniakami – sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgotowujemy przez 15 minut.
- Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
- Podgotowane ziemniaki i jeszcze surową dynię układamy na blaszce. Blachy nie trzeba wcześniej smarować żadnym tłuszczem.
- Całość posypujemy mixem przypraw do ziemniaków. Ja lubię dużo ziół, więc nie żałowałam przyprawy Następnie polewamy oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Jeśli możecie sobie na to pozwolić, to dodam, że jeszcze lepszy smak uzyskacie układając na wierzchu odrobinkę dobrej jakości masła. Nic już nie solimy – przyprawa robi całą robotę.
- Danie pieczemy przez 15 minut. Piekarnik ustawcie na termoobieg, górna i dolna grzałka, 200°C.
- Błyskawiczna pieczona dynia z ziemniakami jest gotowa do podawania. U mnie prezentowała się tak…
Błyskawiczną pieczoną dynię z ziemniakami posypałam jeszcze natką zielonej pietruszki. Tak – dla mnie ziół nigdy nie jest za wiele
Jeśli chodzi o Mix przypraw e-condimenta to w składzie jest: Sól morska, kminek, cebula, kolendra, papryka, natka pietruszki, czosnek, koper, lubczyk, gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, kmin rzymski, kozieradka, chili, kardamon, kurkuma. Zdecydowanie polecam tę przyprawę ze względu na aromatyczne zioła, oraz brak chemicznych dodatków co w wielu przyprawach jest niestety nagminne. Opakowanie Mixu e-condimenta 25g kosztuje 3,99zł.
Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach
21 komentarzy do "Błyskawiczna pieczona dynia na obiad"
Wygląda przepysznie!
Dziękuję Faktycznie pieczona dynia i ziemniaczki doprawione ziołami smakują super!
No to już wiem jakie zrobię następne danie z dynią 😀 Dzięki za pomysł Julia.
Bardzo proszę
Fajny przypis Zainteresowałaś mnie tą przyprawą. Nie widziałam jeszcze w sklepach tej firmy. Gdzie można kupić?
Dziękuję Z tego co mi wiadomo dystrybucja wszystkich produktów e-condimenta odbywa się przez ich stronę internetową – nie są dostępne w sklepach.
Pieczona dynia? Uwielbiam, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Dobry pomysł żeby dla urozmaicenia zrobić ją z ziemniakami. Pieczone ziemniaki każdy lubi zwłaszcza mój chłopak Ciekawa jestem co powie jak mu takie danie przygotuję
Też jestem ciekawa Daj znać jakie wrażenia po wypróbowaniu pieczonej dyni z ziemniakami.
Przepis genialny w swej prostocie Julia, serio. Muszę zrobić dzisiaj koniecznie bo mam zamiar wydrążyć kolejną dynię
Bardzo dziękuję za tak entuzjastyczny komplement. Niezmiernie mi miło 😀
Mnie się udała i była pyszna Wróciłam żeby Ci to napisać
Jest mi bardzo mi miło
Uwielbiam zapiekane ziemniaki z przyprawami, nigdy jednak żadnych dodatków nie dodawałam, ciekawe połączenie
Przez takie przepisy i takie właśnie zdjęcia robi się później zimowa oponka 😀 Ale do wiosny daleko na szczęście jeszcze 😉
Uwielbiam dynię a to wygląda przepysznie!
Dziękuję
Ostatnio mam taką fazę na dynię że mogę ją jeść codziennie. Najchętniej właśnie pieczoną z dodatkiem oliwy. Pycha
Ja sezonie dyniowym zajadam się prawie na cały rok!
No i tak jakoś się jesiennie zrobiło
Rzeczywiście
własnie zrobiłam pierwszy raz dynie w wolnowarze, ( na crock pot była promocja o 150 zl taniej ) i jest mega! Więcej smaku a urządzenie regulujemy gałką regulujemy