Dziś kolejny przepis na dynię Zdrowy, smaczny i oczywiście szybki! Do przygotowania wystarczy kilka składników, a całe danie jest bardzo sycące. Zapraszam!
Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem – składniki na 2 porcje:
- Ćwiartka dorodnej dyni Hokkaido.
- Połowa czerwonej cebulki.
- Opakowanie (150g/4,99zł) miksu kaszy z soczewicą i amarantusem e-condimenta. Mieszanka zawiera kaszę gryczaną białą, czerwoną soczewicę, oraz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe amarantus.
- Sos sojowy – mój ulubiony Kikkoman.
- Tłuszcz do smażenia. Ja użyłam odrobiny masła klarowanego, ale może być np: bezzapachowy w smażeniu olej z pestek winogron.
- Natka zielonej pietruszki.
- Sól. U mnie sól o obniżonej zawartości sodu również firmy e-condimenta.
Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem – sposób przygotowania:
- Na początek przygotowujemy dynię. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szatkujemy czerwoną cebulkę. Kroimy natkę pietruszki.
- W garnku zagotowujemy 280ml wody i lekko solimy. Do wrzątku wsypujemy Mix kaszy i soczewicy z amarantusem. Gotujemy aż do całkowitego wchłonięcia wody, czyli ok 15 minut. To spokojnie wystarczy, aby przygotować drugą połowę dania.
- Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy cebulkę, oraz pokrojoną dynię. Mniej więcej w połowie czasu smażenia wlewamy sos sojowy. Potrzebna jest taka ilość, aby danie lekko się poddusiło, ale żeby jednocześnie nie było zbyt słone. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
- Zarówno smażącą się dynię jak i gotującą się kaszę z soczewicą co jakiś czas mieszamy.
- Gdy mix kaszy i soczewicy całkowicie wchłonie wodę jest już gotowy. Wtedy zestawiamy garnek z ognia i dajemy mu kilka minut odpocząć. Sprawdzamy czy dynia jest wystarczająco miękka. Jeśli tak – możemy nakładać! Smacznego
Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach
21 komentarzy do "Szybka dynia z kaszą, soczewicą i amarantusem"
Wygląda świetnie. Zaciekawiłaś mnie tą mieszanką. Jakoś nie przyszło mi do głowy że można połączyć kaszę z amarantusem. Naprawdę pomysłowe
Dziękuję Amarantus jest bardzo zdrowy, ma mnóstwo żelaza witamin z grupy B, witaminy A, E, C i D, a przy tym jest bezglutenowy. Warto go włączyć do diety a taka pomysłowa mieszanka to dobra okazja
Szybkie i zdrowe. To lubię Julia!
Cieszę się bardzo 😀
Ostatnio spożywałam soczewicę chyba w każdej możliwej postaci, trzeba odpocząć trochę przed kolejnym mixem 😀
Też tak mam czasem, więc rozumiem
Widziałam gdzieś podobny przepis na koszotto z dynią. Ale muszę powiedzieć że Twój bardziej mnie zainteresował. Oczywiście ze względu na mniejszą tłustość Kaszotto w końcu nie robiłam. Na to danie które proponujesz z pewnością się skuszę!
Dziękuję Aga, jest mi bardzo miło Sama przyznam że za risotto czy kaszotto nie przepadam.
Ładne zdjęcia Soczewicę, kasze i dynię to mogę jeść w kółko zwłaszcza jesienią. Koniecznie wypróbuję takie połączenie
Dziękuję Faktycznie kasza super rozgrzewa w chłodne dni, a soczewica jest sycąca
Wygląda pysznie
Dziękuję I polecam spróbować!
O tak Jak dynia to tylko zimą, bo właśnie tą porą roku smakują mi najlepiej wszelkie dania z tym warzywkiem
Zdecydowanie się zgadzam. Sezonowe warzywa i owoce smakują zawsze najlepiej… w sezonie
Robiłam to wczoraj i wyszło coś naprawdę niesamowitego. Proszę o kolejne przepisy z dynią
Dziękuję, bardzo mi miło 😀 Kolejne przepisy z dynią chyba już w przyszłym roku, bo na ten sezon czuję się dyniowo nasycona 😉
Pracuję w sklepie i właśnie zauważyłam, że coraz więcej osób sięga po dynię. To dobrze, bo mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jaka jest zdrowa.
I to mi się podoba. Nie dość, że przepis prosty, to jeszcze wykonanie jest banalne.
Jak to u mnie 😀
Lubię amarantus, ale w wersji do chrupania. Nie wiem, czy jest najzdrowszy, ale smakuje wyśmienicie.
Pewnie że tak Ja też bardzo lubię wszelkie ekspandowane zboża