Kurczak w panierce z wiórków kokosowych

Dzisiaj kolejny przepis na dość prostego, ale efektownego kurczaka. Dodatki to kuskus, warzywa, migdały i wiórki kokosowe. Zapraszam :)

Kurczak w wiórkach kokosowych – składniki na 2-3 porcje:

  • 400g filetów z kurczaka (najlepiej ekologicznego)
  • 150 kaszki kuskus
  • 100g wiórków kokosowych (u mnie Wiórki kokosowe  HELIO – całe opakowanie 100g/ok. 4zł(
  • 1 duże kurze jajo (zwracam nie tylko na wolny wybieg, ale również na to co kury jedzą)
  • 30g płatków migdałowych (u mnie Płatki migdałowe HELIO – niecała połowa opakowania 70g/ok. 7zł)
  • duża garść roszponki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kiełki brokułu
  • olej do smażenia (najlepiej pasuje bezwonny olej winogronowy)
wiorki-kokosowe-100g-helio-platki-migdalow-70g-helio-kokos-migdaly-platki-migdalowe-wiorki-kokosa-wiorki-kokosu-przepis-przepisy-julioblog-pl-blog-julii-przepisy-z-kokosem-i-migdalem

Wiórki kokosowe HELIO 100g/4zł i Płatki migdałowe HELIO 70g/7zł.

helio-wiorki-kokosowe-wartosci-odzywcze-kalorycznosc-wiorkow-kokosowych-ile-kalorii-maja-wiorki-kokosowe-platki-migdalow-migdaly-w-platkach-wartosc-odzywcza-julioblog-pl-blog-julii

Wiórki kokosowe HELIO i Płatki migdałowe HELIO – skład, wartość odżywcza, oraz kaloryczność produktów.

Kurczak w wiórkach kokosowych – sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grube paski i lekko solimy.
  2. Panierujemy mięso w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych.
  3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Najlepsza opcja to smażenie kurczaka na głębokim oleju. Sorry 😉 Także nie żałujcie tłuszczu do smażenia. Cały proces smażenia powinien trwać mniej niż 10 minut. Kawałki kurczaka będą gotowe gdy z dwóch stron wysmażą się na złoty kolor.
  4. Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 5 minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy sałatkę: na talerzach rozkładamy roszponkę i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Całość posypujemy płatkami migdałów.
  6. Nakładamy na talerze złocistego kurczaka i kuskus. Aby wzbogacić smak kuskusu i jego walory odżywcze warto dodać kiełki. U mnie tym razem kiełki brokułu, ale pasują też ostrzejsze np: rzodkiewki czy lucerny.
  7. Jeśli lubicie sosy, to opcjonalnie możecie również podać na stół sos balsamiczny, który fajnie pasuje zarówno do kurczaka jak i do sałatki.

Kurczak w wiórkach kokosowych z kuskusem, kiełkami i sałatką z płatkami migdałów prezentuje się tak:

julioblog-pl-blog-julii-przepisy-kurczak-kokosowy-z-wiorkami-kokosowoymi-platkami-migdalow-przepis-jak-przygotowac-kurczaka-na-obiad-pyszny-kurczak-gotowanie-fajne-przepisy-na-blogu

Kurczak w panierce z wiórków kokosowych

 

Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :) Jeśli lubicie kurczaka w wersji kokosowej to polecam też mój inny przepis – Kokosowy kurczak z kaszą jaglaną na słodko, gdzie jest opcja kokosowości bez panierowania :) Jeśli jednak macie chwilę, to polecam kokosową panierkę.

FacebookTwitterGoogle+Podziel się

Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach

34 komentarzy do "Kurczak w panierce z wiórków kokosowych"

Powiadom o
avatar

Sortuj komentarze::   od najnowszych | od najstarszych
Joanna Nowak
Gość
Joanna Nowak
4 styczeń 2017 21:49

Wygląda obłędnie Julia!!

Anita
Gość
Anita
4 styczeń 2017 22:50

Robiłam kurczaka na oleju kokosowym z Twojego przepisu i bardzo polubiłam! Muszę koniecznie sprawdzić tą wersję :)

Kasia
Gość
Kasia
5 styczeń 2017 00:04

Jak patrzę na zdjęcie to aż mi ślinka cieknie! Najchętniej od razu poleciałabym zrobić. Problem w tym tylko że jest środek nocy i nie mam w domu wiórków kokosowych 😛 Ale jutro kupię i na pewno usmażę takiego mi smaku narobiłaś!

Jakub
Gość
Jakub
6 styczeń 2017 14:34

Świetne zdjęcie!

Weronika
Gość
Weronika
7 styczeń 2017 19:03

Świetna inspiracja na jutrzejszy obiad :D. Nigdy wcześniej tego nie próbowałam, ale to połączenie wydaje się kuszące :)

M..
Gość
M..
7 styczeń 2017 23:30

Przepyszne! Już nawet sądzę że można sobie pozwolić na ten głęboki olej. A co! W końcu jest zima 😀

Sylwia
Gość
Sylwia
8 styczeń 2017 15:27

Kurczak w cieście kokosowym to jedno z moich najulubieńszych dań. Nigdy sobie nie odmawiam jak jestem u Chińczyka :) Chętnie wypróbuję też wersję z wiórkami bo naprawdę wygląda bardzo apetycznie :)

Zielonooka19
Gość
Zielonooka19
8 styczeń 2017 18:21

Uwielbiam takie przepisy! Lekkie i kolorowe. Super :)

Nina
Gość
Nina
17 styczeń 2017 20:41

Super przepis, który mam zamiar wypróbować! Ostatnio takie pyszności jadłam w jakiejś chińskiej knajpie 😉

Monia
Gość
Monia
19 styczeń 2017 09:09

Ostatnio robiłam właśnie kurczaka w tej panierce i muszę przyznać, że wyszło wyśmienicie!

Melisime
Gość
Melisime
19 styczeń 2017 15:15

Zawsze mnie zastanawiało jak można nie lubić kokosów, przecież te wiórki są świetne i to w każdej postaci 😀 Teraz przyszła pora na spróbowanie kurczaka w wiórkach kokosowych :)

Minia
Gość
Minia
27 styczeń 2017 16:15

Chyba czytasz w moich myślach! Ostatnio myślałam właśnie o kurczaku pod taką postacią. Tradycyjny już się znudził.

Ala
Gość
Ala
27 styczeń 2017 23:14

Jula świetny pomysł na obiad! Już wiem, co jutro zrobię moim chłopakom.

Nina
Gość
Nina
7 luty 2017 13:00

Właśnie wczoraj przygotowywałam tego kurczaka dla całej mojej rodziny! Byli zachwyceni :)

Aga
Gość
Aga
8 luty 2017 10:12

Ja zdecydowanie wolę kurczaka bez żadnej panierki 😉 to dopiero jest pyszne i jakie zdrowe!

Vaiolin
Gość
Vaiolin
14 luty 2017 11:20

Wygląda apetycznie, kolejny Twój dobry pomysł żeby połączyć coś smacznego i zdrowego :)

Nicia
Gość
Nicia
2 czerwiec 2017 13:00

Ale bym zjadła! Skąd Ty bierzesz takie smakowite przepisy? 😀

wpDiscuz
  • AKTUALNIE NAJPOPULARNIEJSZE WPISY JulioBlog.pl: