Ostatnio kilka razy natknęłam się w sieci na przepis na pastę jajeczną z awokado. W takim razie dzisiaj na JulioBlogu moja lekka wersja
Awokado zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy), witaminę C, witaminę E, witaminę K, cynk, magnez, mangan, potas, cynk i miedź. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety.
Do mojej wersji pasty jajecznej z awokado będziecie potrzebować:
- 4 jajka (najlepiej ekologiczne)
- 1 miękkie, dojrzałe awokado
- 1 mały, świeży ogórek
- 1/4 cytryny
- garść świeżych ziół: natkę pietruszki i oregano
- sól
Przygotowanie lekkiej pasty jajecznej z awokado:
- Jajka gotujemy na twardo, czyli ok 10 minut w osolonej wodzie aby nie popękały. Obieramy ze skorupek.
- Wydrążamy miąższ z awokado, wyciskamy sok z ćwiartki cytryny, obieramy ogórka ze skórki.
- Jajka, awokado, ogórka, zioła i sok z cytryny wrzucamy do blendera. Mielimy na masę jaka nam odpowiada. Dodajemy przyprawy, u mnie wystarczy sól.
Gotowe
Twoje zdanie ma znaczenie! Zapraszam do dyskusji w komentarzach
10 komentarzy do "Pasta jajeczna z awokado"
Fajny przepis Nie znałam
Dzięki Taka moja wersja tej pasty
Próbowałam kiedyś podobną pastę tylko że bez ogórka, za to z majonezem i ze szczypiorkiem. Ciekawie to smakowało. Muszę znowu zrobić z ogórkiem
Taka bardziej klasyczna, też na pewno jest dobra. Ale moja lżejsza
Uwielbiam takie domowe pasty do kanapek!
Ja też. Można doprawić po swojemu i wiadomo co w nich jest
A ja jakoś nie lubię awokado.
Podobno osoby nielubiące awokado są w stanie się do niego przekonać właśnie w tej paście jajecznej.
To w takim razie może wypróbuję
Super przepis Julio. Robiłam pastę jajeczną z awokado już wiele razy bo lubię awokado pod każdą postacią Ogórek w Twojej wersji to super pomysł! Wszystkim u mnie smakowało